Hemma igen från stugan.

Nu är jag hemkommen från stugan och det känns... nja sådär faktiskt. Har haft så otroligt roligt att jag hade kunnat stanna där i en vecka till. Och lite jobbigt känns det ju att börja om skolan igen men det blir en slowstart för morgondagen ska spenderas på Teknobalder med klasskompisarna så det blir ju inte en jättejobbig dag men i alla fall så kommer läxorna så småningom att staplas upp hos mig. Men det är ändå skönt att vara hemma i min egen säng, med min egna garderob och mitt (eller jaa, familjens) eget kylskåp.

Men det är konstigt hur fem tjejer kan ha så sjukt roligt tillsammans både dag och natt och trivas i varandras sällskap till den graden. Iaf tack för dessa dagar, det var helt underbart! <3


Enkel vanlig kladdkaka.



Ingredienser:
100 g smör eller margarin
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl

smör till form
ströbröd eller kokos

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull på spisen och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen. Tillsätt mjölet och tillsist det smälta smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll i en rund form (smörad och bröad) med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i 20 minuter i mitten av ugnen. För en kladdigare kaka, låt den vara kortare tid i ugnen.


Detaljer hos morfars.



Nyttigt underbart morotsbröd.


På sista tiden har jag börjat baka mitt eget bröd. Det är både billigare och nyttigare samtidigt som man får göra någonting eget som också är ganska roligt! (Eller ja, ja tycker ju visserligen om att baka..) Just detta recept har jag hittat hos Clara Lidström och direkt det underbara brödet tar slut, bakar jag en ny sats. Helt försvinnande goda!

MOROTSBRÖD 

Du behöver
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3  stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 rejäla matskedar honung
8-10  dl vetemjöl.
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
Samt gärna några matskedar skalade sesamfrön och hela linfrön

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.


Karott med bruna blommor.


Köpte en söt liten karott förra veckan, men fina blommor på. Lite retro-känsla sådär och verkligen so me!


Rubriklös.


Snön håller sakta men säkert på att smälta bort här i stan.

Herre vad jobbigt! Under den senaste veckan har inte mitt lösenord till blogg.se accepterats så jag har inte kunnat komma mig in, men ikväll så fungerade det äntligen! Puh, vad lättad jag blir.. Idag så hade vi friluftsdag på skolan, inte så jättejobbigt men mycket dötid och lite halvtråkiga grejer att göra. Kvällen har spenderats hos Alma med några brudar för att planera våran lilla tripp under sportlovet. Många listor, mycket tjafs och mycket skratt blev resultatet av denna lyckade kväll.

Imorgon är det som sagt sista dagen innan sportlovet (!) och då har jag bara en lektion! Den är visserligen en och en halv timme men jag har ingenting att klaga på. Efter den ska jag äta på skolan och hämta min ensamma lilla skridsko som ligger på botten av mitt skåp, eftersom jag bara orkade bära en skridsko idag och sedan begär jag mig hemåt för att ta ett välförtjänat lov!


RSS 2.0