Bytesfynd.

Fyndade på ett litet annorlunda sätt för ett par veckor sedan, nämligen genom byteshandel! En kvinna ville bli av med denna fina serveringsbricka med tillhörande skålar och byta mot något hembakat. Detta passade ju mig som handen i handsken då jag inte bara fick med mig ovanstående hem utan även fick baka en kaka, vilket är kul även om jag inte fick smaka ;) Kul att få ta vara på något som någon annan inte vill ha!

Dagens pysselstund.

Ni gissade så rätt när jag frågade vad ni trodde jag skulle göra med porslinet och ljusstakarna! :) Ett våningsfat som jag tog till en helt ny nivå, bokstavligen ;) Ett trevåningsfat i lila-guld toner med en tallrik längst ner, en assiett i mitten och ett litet djupfat högst upp. Perfekt att ha grönsaker på faten och dipp i skålen eller som vanligt kakfat med godis i skålen :)


Den enklaste kladdkakan.

Tänkte dela med mig av min familjs kladdkake-recept här hemma :) Min mamma har bakat det i evigheter och receptet har spridits ut i släkten efter att de har smakat ;) Den är superenkel, du rör ihop alla ingredienser direkt i bunken och vill du underlätta det även ytterligare; använd då flytande margarin istället för att smälta smör.
 
Rör-ihop kladdkaka
100 g smör (1 dl flytande margarin)
2 ägg
3 dl socker
1,5 tsk vanillinsocker
4 msk kakao
1/2 tsk salt
1,5 dl mjöl
Kokos
 
Smält smöret (om du inte använder flytande margarin) och rör sedan i ingredienserna eftersom. Smöra och bröa en form med kokos och häll i smeten i formen. Grädda i 20-25 minuter i 175 grader, ta ut vid önskad kladdighet.
 
Tips: Denna kladdkaka kan varieras i det oändliga, bara att tillsätta jordnötter eller slänga i hackad daim, bitar av choklad eller vad som helst! Jag använde flingsalt istället för vanligt salt denna gång för att få en liten annan twist på kakan och rörde i en hackad dubbeldaim i smeten.

Material till nästa pyssel.

Vad gissar ni att mitt nästa pysselprojekt blir? ;)

Kellogg's vintage.

 
Här är resultatet av den lilla kvällstripp som igår jag berättade att jag skulle göra ikväll! Fyra Kellogg's vintage-skålar till min samling, som nu uppgår till åtta stycken! Tycker att dessa är helt underbart vackra och jättebra storlek, fungerar bra till morgonfilet såväl som till glass. Köpte dem av en jättetrevlig tjej för 40 kr/st och är som sagt supernöjd! Nu återstår det bara fyra stycken tills jag har en komplett samling på ett dussin :)

Hjärtan och plåtsaker.

Här är mina köp från igår som jag lovade att visa :)
 
 
 

En liten check-in.

Idag har jag varit och flängt hittan-och-dittan med mamma :D Vi har kollat in second hand, handlat och gjort lite diverse! Jag kom hem med två fynd från Myrorna; ett litet mindre, runt silverfat som skulle vara fint att ha en uppsättning ljus på eller bara servera fin-fikat, samt en röd hjärtskål (tycker allt med hjärtan på är fint, kalla mig romantisk), båda för 10 kr styck. Ska visa fynden imorgon, lovar!

Resten av veckan är relativt lugn till planeringen, imorgon blir det stadsbesök med en god vän och ett hemligt besök hos någon som kommer att resultera i... Berättar mer om det imorgon kväll ;) På fredag blir det nog lite bakning, men på morgonen är det blodgivning som står på schemat och med tanke på min lätthet för att svimma så hoppas jag inte tuppar av i smeten sen eller nåt. Lördag är såklart mysdagen men familjen tänkte ta sig till arenan och se hockey, för vi är nämligen sjuka.. Av hockeyfeber :) annars får vi se hur helgen spelar ut sig!

Vad ska ni göra i helgen?


Äppelgrottor med ingefära.

Äppelgrottor 26 st
125  rumsvart smör
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk ingefära
3 st trädgårdsäpplen
 
Rör socker och smör till en len smet. Blanda ner mjöl, bakpulvret och ingefäran och rör ihop. Dela degen i lagom stora bollar som du lägger i små kakformar och sedan trycker ett hål i. Riv de tre äpplena till ett mos som du klickar ut i hålen. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Ta ut dem då de är lätt gyllenbruna.
Tips: De blev riktigt spröda och syrliga med äpplena och det gick väldigt fort att göra dem! Mina var i ugnen i ganska exakt 10 minuter och blev ganska så gyllenbruna så om du vill ha lite ljusare kakor så får du passa tiden :)


 

Tropisk aromkaka.

Hallelujah! Äntligen har vi fått tillbaka den stationära datorn och jag slipper våndas med den bärbara :) Här vill jag i alla fall delar med mig av ett recept som kommer från mormor min (som många av de smaskiga recept jag har) och som vi har bakat tillsammans en gång. Receptet är pilligt och liknar hur man gör en rulltårta men kakan blir kryddig och supergod!
 
Tropisk aromkaka
230 g rumsvarmt margarin
5,5 dl socker
4 ägg
2 tsk kanel
1 liter mjöl
4 dl rumsvarm mjölk
8 tsk bakpulver
(2 msk kakao)
 
Vispa socker och margarin vitt och pösigt. Blanda i resten av ingredienserna, men blanda ej i kakaon ännu. Dela smeten i tre delar i varsin bunke. Blanda nu i kakaon i en del, dvs en bunke (ungefär 6 dl smet är en del). Ta fram tre plåtar och lägg bakplåtspapper på varje. Bred ut varje smet på varsin plåt i ungefär lika stora rektanglar och grädda varje del i 225 grader i 5-10 minuter. När bottnarna har svalnat ska du bre på fyllningen och lägga ihop allt.
Ordningen ska lyda: vit botten - fyllning - brun botten - fyllning - vit botten.
 
Fyllning
300 g rumsvarmt margarin
500 g florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
10 msk kallt kaffe
 
Margarinet och florsockret ska röras pösigt och resten av ingredienserna bara blandas i.Ta fram en skärbräda (gärna med ett bakplåtspapper på) och lägg på en vit botten, bred sedan över fyllning och fortsätt i ordningen som står ovan. När du gjort alla lager, lägg då på en till skärbräda och pressa ihop kakan med ett lätt men bestämt tryck (mamma sa sätta sig på den, men det sättet rekommenderar jag inte ;)) och låt svalna. Skär sedan upp i valfri form, avlånga rutor, skivor eller kvadrater. Lycka till och det är bara att lämna en kommentar om något är otydligt!

Tips: Bred inte ut smeten i för stora rektanglar på plåtarna för då är de svåra att lyfta och då går dem sönder som de gjorde för mormor och mig. Men det gjorde inte så mycket eftersom den blev jättegod men vi fick några retsamma kommentarer ;)


Bara en liten, liten kommentar.

Har förstått att jag har varit lite otydlig gällande mina två senaste second hand-spaningar på den gröna stolen och barstolarna, det är nämligen så att jag köpte inga av dem! Har förstått nu av flera kommentarer att ni trodde jag köpte (alla fem) men det har jag tyvärr inte plats för ;) Så om ni bor i Skellefteå och känner för att fynda, skynda då till Pingstkyrkan för den förstnämnda (200 kr) och till Myrorna för de fyra barstolarna (90 kr/st) :)

Ännu mer stolar.

Råkade på dessa snygga nätstolar då jag var en sväng på Myrorna. Höga barstolar med ett skönt litet gung i sig, för 90 kr.


Spanat på second hand.

Såg den här fräna stolen på en second hand-affär för en dryg vecka sen. Har aldrig sett en liknande förut, den var så hög och ståtlig i ryggstödet och hade varit så fint att måla den vit och klä sitsen med grått fårulls-tyg!


Blommigt, rosa våningsfat.

Detta är det senaste våningsfatet som jag gjort, ett mindre rosa-blommigt med två våningar. Assietterna är inköpta på second hand för 10 och 15 kr och det är en ljusstake som limmats fast mellan dem, även den köpt på second hand för 15 kr. Det är verkligen superenkelt att göra och det enda som tar lite tid är att vänta på superlimmet att torka. Jag har flera delar som väntar på att bli ihopmonterade men jag behöver införskaffa någon fler ljusstake först! Vill du kika på det första våningsfatet jag gjorde, kolla då in här: "Tips för flinka fingrar" 



Gräddtårta med nutellabanan och bär.

Den här tårtan bakade jag till mammas 50-årskalas i år och den blev väldigt uppskattad och ytterst lite rester blev kvar av den. Tårtbottnen blir väldigt hög och har en lagom chokladsmak, vilket gör att tårtan inte blir för mastig.
 
Hög och fin chokladbotten
5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2 msk kakao
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
 
Vispa ägg och strösocker poröst och blanda i de övriga ingredienserna. Efter att du smörat och bröat en form, klä den med bakplåtspapper så kanten blir "högre" eftersom annars kommer det att rinna över när du gräddar den. Grädda den längst ner i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter.
 
Tårtan
Dela chokladbotten i tre delar efter att den svalnat. Blanda ihop valfri mängd nutella med mosad banan och bred ut över första våningen. Lägg på en botten och fyll nästa lager med en bärblandning, jag valde skivade jordgubbar som fått safta till sig och hallon. Saften hällde jag lite över botten så tårtan inte skulle bli torr. Lägg på den sista tårtdelen och bred över vispad grädde och dekorera med halverade jordgubbar.
 
Tips: Naturligtvis kan du experimentera precis som du vill med tårtan och göra en egen variant, t ex med mandelmasselock överst eller smörkräm inuti. Vill du ha en vanlig vaniljbotten, uteslut då bara kakaon från receptet!
 

Julbak och spetstingest.

Second hand-fyndat för ett tag sen, en receptbok med mumsiga julrecept och ett vitt spetsförkläde som jag kommer att känna mig fin i och baka när julen närmar sig.




Äppelkaka med mandelmassa.


Den här kakan blev verkligen supergod! Mandelmassan ger en riktigt fin smak och eftersom jag valde att grovriva allt så är det härligt stora bitar av allt i! Mandelmassan kan naturligtvis uteslutas eller ersättas med mer äpple.
 
Äppelkaka med mandelmassa
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 krm kanel el kardemumma
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2-3 äpplen
150 g mandelmassa
 
Vispa ägg och strösocker pösigt. Smält smöret och låt svalna lite, blanda sedan med mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma, rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll ner mjölkblandningen och rör till en slät, jämn smet. Skala äpplena, riv dem och rör ner i smeten. Riv även mandelmassan och rör ner. Häll smeten i smörad och bröad form, gärna en rund hålform och grädda i nedre delan av ugnen i 175 grader i 50 minuter.
 
Tips: Äpplena kan grovrivas, finrivas eller tärnas och mandelmassan kan smulas ner i smeten. Min kaka behövde 60 min och var fortfarande lite kladdig när jag tog ut den.

Snurriga skålar och chokladgott.

På second hand-affärer kan du fynda de ovanligaste av saker, men även det mest vardagliga. De fyra skålarna kostade en guldtia styck på Röda Korset och är sådär enkelt fina tycker jag. Och boken har mamma redan en upplaga av så den fick följa med hem, så vi har varsin bok! Chokladälskare som vi är :)



Myskväll med Pretty Woman.

Ikväll blev det myskväll med popcorn framför en film. "Pretty Woman" landade valet på, en riktig favorit här hemma! En klassiker som aldrig blir gammal, så se den om ni inte har gjort det än, ni lär inte ångra er!


Kladdkaka med After Eight

Det här var en av de goda kakorna som fanns på efterrättsbordet då jag tog studenten; en seg, kladdig kaka med choklad och mintsmak, dekorerad med hemmagjorda rosor av mandelmassa och siktat florsocker.
 
Kladdkaka med After Eight
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vanillinsocker
3 msk kakao
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
100 g smält margarin el smör
100 g smält mjölkchoklad
200 g After Eight-choklad
 
Vispa ägg och socker pösigt och sikta därefter ned vanillinsocker, kakao, salt och vetemjöl. Häll i det smälta smöret och den smälta chokladen. Rör om tills smeten är slät och häll sedan hälften av smeten i en smörad och bröad form. Fördela After-Eight-plattorna över kakan och avslutningsvis häll på resten av smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i cirka 30 minuter.
 
Tips: Istället för mjölkchoklad använde jag ljus blockchoklad och för att kakan skulle gotta till sig extra så fick de stå över natten i kylen. Då blir den extra kladdig och seg! Angående gräddningstiden så tog det betydligt längre, runt 40-45 minuter innan kakan var klar men det varierar beroende på vilken ugn man har så håll bara lite koll.
 

Efterrätter så det mätter.

Tänkte skriva en serie inlägg med de olika smaskigheterna som serverades när jag tog studenten i våras! Vi hade fyra olika sorter för gästerna att ta av, alla dekorerade på nåt sätt av mig och som serverades till hallon, vaniljglass och naturligtvis en kaffetår. Först ut på tur så tänkte jag After Eight kladdkakan! Vad säger ni?



Nyttiga chokladbollar med kesella

 
Tänkte slänga in ett recept på en nyttigare variant av chokladbollar så här på morgonkvisten, nämligen bollar med vaniljkesella! Dessa innehåller inget fett, så som margarin och inget extra socker. Perfekt för den som vill eller måste äta en sockersnål diet, de blev mycket väl godkända av min farmor som är diabetiker!
 
Kesella-bollar 10-20 st
1 burk vaniljkesella
2 1/2 - 3 dl havre- el dinkelgryn
1,5 - 2 msk vatten el kallt kaffe
1 msk kakao
 
Blanda ingredienserna tills det blir en smet som går att rulla bollar av, du kan behöva tillsätta lite extra gryn eller mer vatten än i receptet, beroende på hur konsistensen är på smeten. Rulla bollarna sedan i kokos och in i kylen/frysen några minuter innan servering. Klart!
 
 

Julens goda i julens fina.

Har kikat lite extra efter lite juliga burkar med vintermotiv så här när vi närmar oss vinterhalvåret sakta men säkert, och hittade en fin karamellburk häromveckan för en guldpeng. Enkel, fin och bra att frysa in kola, knäck eller nåt annat gott!


Blåbärsmuffins med gräddfil

Idag blåser det storm ute och min lilla färd hem från pojkvännen var mer en kamp än en cykeltur. Dock är jag nu hemma och eftersom mina planer att spraymåla lite loppisfynd (stay tuned) gick i stöpet på grund av vädret så passade jag på att baka upp lite av de fina blåbären som jag plockat in i början av veckan. Det blev underbart blåslagna blåbärsmuffins med gräddfil, riktigt saftiga!
 
Blåbärsmuffins 16 st
Blanda 5 dl vetemjöl med 3 dl strösocker och 2 tsk bakpulver. Tillsätt 100 g smält margarin, 4 ägg och 2 dl gräddfil och rör till en jämn smet. Klicka ut smet i varje form, fyll ca 2/3. Lägg en msk blåbär i varje form och tryck ner dem i smeten och grädda 225 grader i 12 minuter.
Tips: Det blev ca 16 st muffins för mig när jag använde normalstora muffins/bullformar men räkna med antalet färre om du använder amerikanska (större) muffinsformar. Mina gräddades i 15 minuter för att få en gyllengul, spräcklig yta.
 

Fyndat på second hand.

Tänkte visa ett nyligt second hand-köp som jag gjort. Två mindre porslinsskålar med texten "Popcorn" som är helt perfekta till helgmys för två att plocka godis, chips osv. i.
5 kr/styck, så väldigt lindrigt för plånboken!


Flygande Jakob


Flygande Jakob
4 port
1 grillad kyckling
1 paket bacon
1-2 msk margarin
2-3 dl vispgrädde el matlagningsgrädde
1/2 dl chilisås
2 skivade bananer
1 dl salta jordnötter
 
Dela kycklingen i mindre bitar, eventuellt bena ur den. Lägg sedan kycklingen i en smord, ugssäker form. Strimla och fräs baconet, men lägg inte dessa i formen riktigt än. Lägg de skivade bananerna över kycklingen och bred över den vispade grädden blandad med chilisås. In i ugenen och gratinera i ca 10 min, ta sedan ut formen och strö på bacon och jordnötter. Gratinera i ytterliggare 10 min och servera sedan med ris, sallad och förslagsvis mango chutney.
 
Tips: Flygande Jakob är en klassiker hemma hos oss som lyxmat på helgerna. Vi använder kyckling tärnade i små, små bitar men kycklingen kan även skivas eller skäras till önskad storlek. Om man inte gillar tillagade bananer kan man självklart skippa dem eller servera dem som de är, samma sak gäller jordnötterna.
 

Nystart för mig

Efter att ha velat om och om igen över att ta bort bloggen så har jag nu bestämt mig; det blir en nystart istället, och denna gång som mat- och bakblogg! Min passion och en av mina favoritsysselsättningar är just detta och varför inte dela med mig av detta istället för en massa meningslösa inlägg som jag inte ens vill skriva? Naturligtvis kommer jag även skriva om annat, så som införskaffade loppisfynd, pyssel, julmys och lite om min vardag men fokus ligger på recept. Ytterliggare lite ändringar kommer jag att göra men har redan rensat bloggen och fixat lite ny stil. Vad tycker ni?

RSS 2.0