Juliga tändsticksaskar.

Idag har jag varit lite kreativ i allt julstök som pågår och dekorerat lite tändsticksaskar :) De två med tomteflickorna får förmodligen åka ner i någon julklapp men den med Columbo gjorde jag mest på skoj så den behåller jag nog i mitt rum ;) Idag har vi städat bort vardagen och tagit fram julen! Pynta, ta fram ljus, myssaker och göra om :) Jag har ansvar för mitt rum och toaletten nere och ni ska få se resultatet sen, dock är vi inte klara utan ska fortsätta imorgon! peace
 
 
 
 

Saffransgula lussekatter.

Lussebaket är alltid kul och jag har gjort samma form de senaste åren, den jag tror kallas för kusen :)
Sista bilden från min Instagram :) där heter jag carolinachansson, följ mig om ni har lust :D

Pepparkaksbak.

Ett riktigt tecken på att julen närmar sig är då jag får ställa mig och baka pepparkakor! Pappa gör sitt underbart goda recept och degen får sedan stå i kylen i ett par dagar och gotta till sig :) (och man kanske smakar lite under tiden också ;)) Sedan kavlar vi ut dem härligt tunna och gräddar ett par minuter tills de blir gyllenbruna!
 
Pappa Kjells pepparkakor
(Kort och koncist recept :))
 1 kkp sirap
1 kkp vatten
3 hg socker
 
Kokas upp och låt kallna.
Slås över 3 hg smör (inte extrasaltat)
Blanda med:
 
16 dl vetemjöl
1 msk nejlikor
1 tsk ingefära
1 msk kanel
1 msk bikarbonat

Första glöggen.

Första glöggen att smaka för i år blev Dufvenkrooks "Hjortronglögg"! Jag hade faktiskt ärligt talat aldrig smakat någon annan smak än vanlig lättvinsglögg förut och kände att det skulle bli jättespännande i år att smaka lite olika sorter :) Så denna var först ut och den smakades både kall med isbitar och varm/ljummen, såklart tillsammans med lite gottegott ;) Serverad kall så drack jag den tillsammans med en rolig film och ett par godisbitar och då smakade den helt okej. Inte jättegod men ganska god iskall! Alkoholen kändes ganska tydlig trots den låga halten och jag tyckte inte direkt att det smakade hjorton... Men runt 3/5 tomteluvor!
 
Varm tyckte jag inte alls den var något att hänga i granen :( smakade ännu sötare än vad den gjorde kall och blev nästan lite sliskig fastän jag drack den med lite pepparkakor med ädelost på. Så varm får den betyget 1.5/5 tomteluvor.

Halloween: Spök-kladdkaka & spindel-bollar

Förutom pumpa-tårtan serverades det även kladdkaka utklädd till spöke och chokladbollar i form av spindlar. Kladdkakan är en vanlig hederlig kladdkaka med flingsalt istället för vanligt salt samt lite hackade daim i, som sedan pudrats med florsocker och spindlarna är vanlig chokladbollsdeg rullade till en mindre boll och en större boll som sedan tryckts ihop och dekorerats med kolasnören föreställande spindelben. :)
 
Tips: Istället för kolasnören kan du använda lakritssnören, vilket är lite "mörkare" och läskigare men jag tog kola med hänsyn till att jag och andra inte gillar lakrits ;)
 

Halloween: Pumpatårta

När vi hade Halloween-partyt hos mig bidrog alla med lite gottigott och mitt bidrag blev tre läskiga fikasorter, varav en var den här pumpatårtan! Definitivt inte den snyggaste pumpatårtan jag gjort med tanke på att jag bjudit mamma och papi på tårta många gånger på Halloween, men den var supergod! Fylld med hallonsylt och nutella, på en hög och luftig, hemmagjord botten med underbar mandelmassa och grädde under :D
 
Pumpatårta
Se recept på tårtbotten här (utelämna kakaon)
Dela tårtbotten i tre delar. Bred nutella över den nedersta botten och lägg på nästa lager.
Bred ut hallonsylten (jag använde hemmakokt) och låt gärna saften rinna ner genom botten.
Lägg på sista lagret och bred över ett lager grädde överst (jag blandade i lite vaniljsocker)
och släta ut. Färga mandelmassa orange (gul + lite röd karamellfärg) och en liten snutt grön.
Kavla mandelmassan tunn mellan två bakplåtspapper med en kavel. Lägg över tårtlocket och skär
bort överflödig mandelmassa (och ät upp :)) och forma sedan en liten stjälk som du sätter fast på
valfritt ställe överst på pumpan. Klipp sedan ut valfritt ansiktsuttryck ut ett bakplåtsppper och sikta kakaon
över. Klart! :)
 
 

Juliga nyheter - Åhléns

När jag senast var in på Åhléns, var de i full gång med att packa upp julsakerna men tyvärr har jag inte hunnit dit sedan dess, så jag tjuvkikade lite på deras hemsida och w-o-w vilka fina julsaker de har! :D Allt ifrån ljuslyktor och godis till tomtar och våningsfat och glöggmuggar. Ni som smittats eller vill smittas av julfeber, kika in på Åhléns - idag! :)

Blommor och blader av Anita Wangel.

När vi senast var hos mormor och morfar, jag och mamma, så städade vi ur lite skåp och då fick jag syn på denna vackra tingest som jag aldrig sett i huset tidigare. På frågan: "Vars har du fått tag i den här fina?" svarade mormor "Åh den har jag haft i hundra år" :) Och snäll som hon är så fick jag åka hem med denna fina, hundraåriga bricka ;)
 
Det är bricka av Anita Wangel, som verkligen har fina mönster och färger på sina alster.

Mormors recept på grytbitar av älg.

Supersöta mormor är ju superduktig och fyndig när det gäller att baka och laga mat, och hon är en stor inspirationskälla för mig. Här hemma lagades det därför grytbitar av älgstek enligt mormors instruktioner och gott blev det verkligen! Möra med god god smak :) Men som vanligt med mormor så är receptet inte måttat och man får själv smaka av under tiden!
 
Älg grytbitar
Älgstek
Vitpeppar, salt
Flytande smör
Vetemjöl
En buljongtärning
Soja
Ketchup
Senap
 
Ta fram älgsteken ut frysen och skär den i bitar när den är halvfrusen (du förlorar mindre köttsaft och det blir mindre kladdigt då) och bryn dem sedan i stekpanna tills de fått färg, men de behöver inte vara helt genomstekta. Häll över i panna eller kastrull och salta så att saltet ska få dras in i köttet. Häll flytande smör i botten på panna och häll på ganska mycket vatten, det ska vara nog så att köttet kokar i det och inte bara i botten.
 
Krydda med salt och vitpeppar efter behag (inte som farbror Melker;)), tillsätt soja och strö över lite mjöl. Tillsätt en buljongtärning, samt ketchup och senap. Allt ska smakas av och kryddas enligt smak. Koka med lock i minst 1,5 timme. Det ska "röra på sig" i pannan me inte jättemycket, du kan ha på 1-2:ans värme i slutet.

Tips för julstämning.

Ett kärt tips från mig nu när vi snart är inne i november och man vill att lite julstämning ska smyga sig på, är att titta på en gammal julkalender. Det är bara att välja och vraka av alla som visats och sedan slå sig ned och antingen se ett par avsnitt åt gången eller följa TV-traditionen med ett avsnitt per dag :) Då hinner ni se klart den julkalendern innan den på TV börjar den 1 december! (Den är jag minsann supernyfiken på eftersom det ryktas om att det är en uppföljare till "Greveholm") Här är mina tips på bra julkalendrar och de extra mysiga är fetstilta :)
 
1967 - "Gumman som blev lite som en tesked"
1969 - "Herkules Jonssons storverk"
1973 - "Mumindalen"
1977 - "Fem myror är fler än fyra elefanter"
1979 - "Trolltider"
1982 - "Albert & Herberts julkalender"
1984 - "Julstrul med Staffan & Bengt"
1993 - "Pettson & Findus: Tomtemaskinen"
1995 - "Jul i Kapernaum"
1996 - "Mysteriet på Greveholm"
1997 - "Pelle Svanslös"
1998 - "När karusellerna sover"
1999 - "Julens hjältar"
 
"Trolltider" och "Gumman som blev liten som en tesked" har till och med sänts i repris för att det var så omtyckta av folket :)
 

Men så det kan bli.

Hade tidsinställt ett par inlägg i helgen i hopp om att hålla bloggen lite aktiv medan jag har varit upptagen, men tyvärr lyckades jag inte med detta! De låg snällt opublicerade på bloggen när jag kikade in imorse ;) Men men, jag publicerar dem nu istället!

Bakinspiration från min favorit-julbok.


Långdag.

Igår tog mamma och jag en långdag på stan då vi kikade runt i en massa affärer, varav flera hade börjat ta fram julsaker (jippie!), och avslutade dagen med lite second hand-shopping :) För mig blev det några julgransbollar och tyg på Röda Korset och sedan detta fina paret på Pingstkyrkan! Älskar att de inte riktigt är guld utan mer åt silver/toséguld hållet och de blir perfekt till jul! :D


Den fruktiga plåtburken.

For in en sväng på second hand igår och snubblade över den här fina plåtburken som jag har velat ha länge :) Den har samma mönster som en bricka som jag har och som verkligen bringar barndomsminnen eftersom farmor hade en likadan bricka. Den kostade en och en halv guldpeng och har fina motiv på de godaste bären så som blåbär, åkerbär och hjortron :)


Nyttiga lördagstipsen.

Fick en frågan om jag kunde göra ett inlägg med lite tips på nyttiga godsaker som man kan sätta i sig på helgerna då sötsuget sätter in, så naturligtvis så gör jag det :) Knepigt, knepigt tycker jag det är att hitta något som är "gott nog" att konkurrera ut allt det mumsiga och onyttiga som man kan sätta i sig men här har jag samlat mina topp 4 favoriter:
Fruktsallad
Inget nyhet direkt och kan tyckas enklare att plocka fram godispåsen än att ställa sig och hacka och skiva frukt men när det väl är gjort så är det faktiskt grymt underskattat! I vår fruktsallad brukar bananer, vindruvor, äpple och mandarin samsas väl och en gång testade vi att tillsätta granatäpplekärnor och det blev också väldigt gott :D Lite mer syrlig fruktsallad blir det då! Men testa er fram och blanda i era favoritfrukter och för att underlätta förberedelserna; ställ er och gör det tillsammans! Men en kär familjemedlem eller vän på varje station så blir det klart på ett kick ;) Favorittillbehören till fruktsallad är vaniljglass och vaniljkesella som är den nyttigare varianten :)
Kesellabollar
För den som tycker om att fika och har den klassiska chokladbollen som favorit så är kesellabollar ett bra alternativ. De innehåller inget fett eller socker, endast vaniljkesella och lite andra ingredienser som inte direkt ligger på det onyttiga planet ;) kolla in receptet här, supersnabbt och gott till kaffet!
 
Müslitoppar
Känner du för att mumsa på en liten chokladbit men vill undvika tillsatser, konserveringsmedel och allt tjohej som finns så kan du göra egna müslitoppar :) för nyttigast möjliga välj en fiberrik müsli med så lite socker som möjligt och en mörk choklad, gärna ekologisk. Smält chokladen och blanda i valfri mängd müsli, klicka ut på bakplåtspapper och ställ in i frysen tills de stelnat.
Grönsaker med dipp
Något som vi har ätit ganska ofta hemma och verkligen är gott är att göra dipp och doppa grönsaker. Förslag på grönsaker som är goda och knapriga att ha till är morötter, gurka, blomkål, paprika och vindruvor. Själva dippen brukar vi köpa i dippåse och den ska egentligen blandas med 3 dl gräddfil, men vill du "nytta" till det lite så ersätt det med filmjölk, naturell yoghurt eller kesella/kvarg :)
 

Min profilbild

Chokladbanan


RSS 2.0