Rabarberkaka med kardemumma.


Du behöver:
4 dl rabarber
1 tsk kardemumma
2 tsk strösocker

Sockerkakssmet:
100 g smör eller margarin
2 dl strösocker
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk

Gör så här:
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar, ca 1 cm breda. Blanda socker och kardemumma i en skål, lägg i rabarberbitarna och rör om. Gör sedan sockerkakssmeten (gärna med elvisp): Låt smör eller margarin bli rumsvarmt och rör sedan ihop det med strösockret. Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl och mjölk och rör fortfarande till en jämn smet. Häll i rabarberbitarna och rör om (ej med elvisp). Bred nu ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter, utan hål i mitten. Tryck ned rabarberbitarna om de sticker upp, så slipper de bli brända i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 i ca 35-40 min tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten. Låt svalna, klar att serveras!

Jag använde kokos istället för ströbröd när jag bröade formen och det blev supergott!

Om du inte tycker om kardemumma eller vill variera dig litegrann så kan du byta ut kardemumman till kanel.

Jag använde frysta rabarberbitar istället för färska och det fungerade helt utmärkt! Jag tinade rabarberna och hällde bort frysvattnet och lät de ligga en stund på ett papper så att de inte skulle vara allt för vattniga. Sedan blandade jag bitarna med kardemumman och sockret!

Receptet har jag hittat på recepten.se


Snurriga burkar och andra fynd.


Idag är det lite regn i luften och det är inget stekväder direkt så vi for en runda på lite secondhand-butiker. På Röda Korset hittade jag en blå randig burk för 30 kr och en vit långkjol med knappar hela vägen för en guldtia. Sedan åkte vi till Rondellen där mamma fyndade en fin glasskål och jag fick tre böcker på köpet.

Även Myrorna besöktes och där hittade jag denna skål för en tjuga som kanske inte ser mycket ut för världen, men för mig betyder den något eftersom mormor har en likadan som hon vanligtvis har morotsstuvning i.

Här är tvillingen till den blå burken som jag köpte idag. Riktigt fräna, påminner mig om godis!


Dollarstore.


Dessa två söta frukostskålar köpte jag på Dollarestore i Piteå för 30 kr. En riktigt fin, lite blekrosa färg och snyggt med vertikala ränder.

När jag stötte på dessa glas på samma ställe, höll jag på att få dåndimpen då jag såg priset. 40 kr för 6 glas! Jag köpte då ett dussin för 80 kr, vilket jag tycker är helt otroligt bra! Älskar foten på glaset, lite bullig och påminner litegrann om de bulliga ölglasen nedan som Cornelis Vreeswijk drack ur hemma på sin gård.

Bild från Hus & Hem RETRO


Glad hälsning.

Nu ska jag gå ut och lägga mig i solen som värmer så gott utanför! Vi får hoppas på bra väder veckan ut, eftersom pappa fyller år imorgon och då vankas det storkalas och även på lördag ska hemmet husera som partytält! Det kommer nog bli två fullspäckade, roliga dagar så fredagen får nog bli en mysdag och inte något annat faller in i agendan och på söndag kanske det blir att hälsa på morfars en stund. Nej, nu ska jag skutta ut i solskenet, ha det!


I muntra föräldrars sällskap.


En underlig tisdag har det varit idag, eller ja i alla fall vädermässigt. Imorse var det tråkigt väder med regn och blåst men nu på kvällskvisten var det väldigt kvavt och varmt ute. Inte det bästa vädret för mig, jag vill antingen ha regn eller sol, varmt eller kallt. På så sätt så kan man bestämma sig redan på morgonen om man vill stanna inne, baka, läsa eller om man hellre umgås med vänner, går på stan, löper en runda eller så. Men lite har jag fått göra i alla fall, satt en stund och läste på balkongen, I muntra damers sällskap av Alexander McCall Smith, och efter middagen åkte jag och plockade lite hallon med mina föräldrar. Det är inte världens bästa bärår i år men vi hittade nästan 2 liter och vi får plocka lite senare i veckan också!


Mandelkubbar


Förra veckan bakade mamma dessa underbart goda mandelkubbar med hennes systers recept. För er som aldrig bakat kubbar förut, så är de mjuka kakor som ej behöver någon jästid och som fungerar utmärkt som ersättning för bullar på kalaset. Detta receptet är väldigt enkelt att följa och det blir ungefär 30 stycken.

Moster Anna-Märthas mandelkubbar

250 g margarin
2 ¼ dl mjölk
1 ägg
6 bittermandlar eller 1 krm bittermandelolja
13 dl mjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk hjorthornssalt

Smält margarinet och låt det svalna. Tillsätt mjölken, ägget och bittermandeln. Blanda mjölet, sockret, bakpulvret och hjorthornssaltet i en bunke. Rör ned vätskan i mjölblandningen, arbeta snabbt ihop degen som ska vara ganska lös. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Rulla till ca 35 cm långa längder. Skär längderna i bitar, 2 cm tjocka. Doppa ena snittytan i pärlsocker. Lägg på smord plåt, inte för tätt. Grädda mitt i ugnen 225 grader i 12-15 min. Låt kubbarna kallna på galler utan bakduk och avnjut! Kubbarna är godast nybakade med lite god saft.

Tips! Kom ihåg att inte överdosera bittermandeln/oljan, för i stora mängder är bittermandel giftigt.


Hus & Hem RETRO


Tänkte bara tipsa om denna tidning som utkommit med sitt första nummer. Hus & Hem RETRO heter den och är en systertidning till Hus & Hem. Den fick följa med i bilen på väg till loppisen, och det är verkligen en tidning i min smak! Lite inspiration, bilder på femtiotalsinredning, hemma hos reportage, lite sextiotal samt ett par tips och idéer. Jag längtar tills nästa nummer! Du kan köpa den för 49:50 i din närmaste tidningshylla.


Loppisfynden.

Jag och mina kära föräldrar steg upp i ottan i lördags för att ta bilen en sväng till Piteå. Vår främsta destination var en loppis, eller låt mig omformulera: loppisen med stort L. Så mycket loppisbord och kringelikrokar har jag aldrig sett i hela mitt 18-åriga liv och det var tur att min pappa en gång varit scoutledare och därför kan orientera sig fram lite, till skillnad från mig och mamma min som inte kan skilja på höger och vänster. Jag mötte både oförskämda loppisjägare som trängdes och otroligt snälla, söta försäljare som man ville köpa och ta med hem precis som ett litet fynd. Men dom riktiga fynden som jag faktiskt fick med mig hem skänkte mig stor lycka!

En söt liten tillbringare med orange detaljer för en femma.

En SUCHARD-burk som en gång innehållit praliner för en tjugolapp.

En Nyåkers pepparkaksburk i en lite mer julig stil än de jag redan har kostade en tia.

Och tillslut den här otroliga pannan som jag köpte av en ursnäll hippiesnubbe för ynka 20 kronor. Helt oanvänd och när jag frågade vad han ville ha för den, berättade han en historia om hans mormor och att hon hade en sådan här panna. Sedan frågade han bara: "Hur mycket vill du ge för den?". Och jag (dövstum som jag är) blev helt förbluffad och vände mig till mamma i ren desperation och hon bara slängde ut sig: "En tjuga". Och han bara svarade: "Då blir det så", packade ner pannan i en påse och så var den min.


En liten bekännelse.

Tog mig en lite funderare idag. Länge har jag känt att jag inte riktigt tycker om min blogg. There, I said it! Jag gillar inte min blogg längre. Jag vet aldrig vad jag ska ta kort på, glömmer bort att fota mig själv och veta aldrig vad jag ska skriva eller tipsa om och varför är det så? Jo, det är så därför jag har varit lite skraj. Helt onödigt och konstigt nog så har jag inte vågat göra det jag vill med min blogg. Jag har inte tagit kort på burkar, bullar, myskvällar, potatismosare, eller bakning fastän det är det jag tänker på, gör och älskar. Ska citera min kära vän Ramona som en gång skrev: Varför är jag en gammal tant? Gillar korsord och uppskattar mandelkubb.

Och kanske är det därför som jag inte vågat, fastän jag vet att jag även gör saker som andra ungdomar gör och att alla inte behöver passa in i den typiska mallen. Och såklart att det inte är något fel med att vara "tant". Min mormor skulle kunna klassas just som det och hon är min största inspiration, en kär vän och en älskad släkting, trots att hon bakar tropisk aromkaka och stickar sockar. Så varför kan inte jag?


Bilder av det blå slaget.





Vädret är på topp och uppdateringen är nerkörd längst ner i bottenträsket! Men så ska det absolut vara då väderguden är på så här pass bra humör och vardagen fylls med solstrålar. Mycket har jag hunnit med, bl.a. en liten båttripp ut till en släktings stuga på en ö, lite sol, fika och bad på Vitbergsbadet samt lite trevliga grillkvällar, ngn klassfest och en sväng till Trästocksfestivalen. Nu bär det snart av till the 'country-side' för att fira en kusse som fyller hela 10 år! Och imorgon blir det kanske en tripp till Piteå eller Trästocks på kvällen, och såklart måste man hinna trycka lite godis också... Och ja förresten! Har också hunnit smaka den äckligaste drickan i hela mitt liv: Schweppes Indian Tonic. Drick inte den utan typ alkohol, drinkmixer, saft eller annat blandat. Fy...


Gott och blandat.


En solig dag som denna, så är detta den godaste lunchen som finns: kokt ägg, tomater, vattenmelon, fetaost, cashewnötter, kalkon och keso. Gott!


HP-maraton med tjejerna...


HP-maraton med tjejerna inför nattens förhandsvisning och premiär av sista Harry Potter-filmen! Vi började klockan 03.00 i natt och är nog klara någon gång sent ikväll och då laddar vi upp inför biobesöket och gör oss klara. Vi har bunkrat upp med frukost, lunch, middag och lite gott snacks så hungriga lär vi inte gå, men trötta däremot...

Mormors chokladbollar.


Ingredienser 3 dl havregryn, 1 dl strösocker, 100 g smör, 1 tsk vaniljsocker,
2 msk kaffe eller vatten, 2 msk kakao

Rör rumsvarmt smör och sockret till en jämn smet och rör sedan i kakao och vaniljsocker.

Blanda sedan i havregryn och kaffe (eller vatten) och rör ihop.

Rulla smeten till bollar i valfri storlek och rulla dem i pärlsocker, strössel eller kokosflingor.

Lägg i en fin burk och stoppa i frysen.


Lördagens bestyr.






I lördags väntades det främmande och då blev det såklart grillat på menyn. Kött, kyckling, gratäng, pommes, baguetter, tzatsiki, sallad, vattenmelon, fetaost och gelé gjorde succé i magen och efterrätten var minst lika god! Daimchokladkaka och vit chokladkladdkaka. Mums!


Early morning-tip.


En riktig god frukost är vaniljyoghurt med skivade bananer, linfrön och honung ringlad över. Mums!


Enkel rabarbersaft.


Ingredienser:
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
Saften av 1 citron (kan såklart uteslutas)
4-4,5 dl strösocker

Gör så här:
Skär rabarbern i små bitar och lägg i vattnet. Låt koka upp (detta tar lång tid) och koka i cirka 15 minuter utan att röra om. Sila sedan och släng rabarberresterna. Koka efter det upp spadet igen, denna gång med sockret och citronsaften och låt svalna. Klart! Saften kan såklart kokas med mindre mängd socker, det blir dock lite surare men 3 dl borde det i alla fall vara i.

Tips! Kom ihåg att skumma under tiden, dvs ta bort skummet från ytan med en sked eftersom det är i skummet som alla bakterier samlas.


Cykelturen från himmelen?

Har just varit ute och cyklat 2 mil. Ja, ni läste rätt, två mil! Varför? Jo, för att köpa godis. Anledningen är väl inte den bästa men det känns ändå skönt att ha gjort något vettigt idag, förutom att städa. Det var kvavt som stryk och jag trodde inte att jag skulle orka cykla den första kilometern då solen valde att titta fram, men väderguden valde att skicka lite blåst till mig så jag klarade mig ändå fram. Väl där köpte jag mycket godis, nöjd och belåten över sortimentet så påbörjade jag min resa hemåt, som blev lite... ja, vad ska man säga... värre. Flugor i ögat, regn och sol samtidigt plus en riktigt djup grop som jag inte hann se. Men hemma kom jag och nu sitter jag här och undrar över hur jag någonsin kunde klara mig hem.


Lördagen i kort.

Gårkvällen hos Johanna överträffade mina förväntningar och slog igenom stort! Hon bjöd på en riktig fest med supergod pannacotta och mumsiga cupcakes samt annat gott. Vi lekte, pratade, snackade skit, battlade och stannade kvar till strax efter 3. Vi fick även bekräftelse på att jag och Jekkan är de största vinnarskallarna som finns!! Men jag hoppas hon blev nöjd över sina presenter för jag är i alla fall supernöjd över kvällens turn-of-events! Tack tjejer!


RSS 2.0