Vad brukar jag köpa?
Fynd för ett tag sen: Två plåtburkar för 10 respektive 20 kronor samt en glasburk för en femma. De två burkarna köpte jag på olika ställen, fast de är gjorda av samma företag och samma kung pryder motivet. Perfekt för godis, bokmärken, skorpor, vad som helst!


En liten check-in.


Bloggen är fortfarande död men det beror nog mest på att livet är på topp! Balansen mellan skola och egentid verkar ha infunnit sig och jag känner mig... vet inte hur jag ska beskriva det, men jag är.. lycklig. Helt enkelt ganska så lycklig. Och nu när jag äntligen blivit av med min förkylning så ska jag börja träna lite igen. Grymt!


Mumsigt att mumsa på.

En sak jag missbrukar just nu är torkade äpplen! Jag torkar dem själv, superenkelt faktiskt! Ta bort kärnhuset med urkärnare och skiva. Häng upp på en blompinne och ställ att torka i ett fönster. Efter några dagar är de färdiga att ta ner och stoppa i burkar! Gott!


Dagen före vilodagen.


Smaskigt mellanmål: Grönt äpple, kalkon, torkat äpple och lättkvarg samt jordgubbsthé


Ska vi plocka äpplen i min trädgård?

Den bästa veckan ever.


Hemkommen från fjällen och det känns... otroligt skönt, men samtidigt lite vemodigt att det är över och gick så fort! Jag har skrattat, lekt, pratat, spelat kort, kramats, vandrat, vadat och många andra saker, vissa för första gången i mitt liv. Jag har lunkat uppför berg och sprungit nerför. Varit torr på ditvägen och blöt på hemvägen. Gått vilse och ätit torkad mango. Jag skulle kunna skriva ett milslångt inlägg om hur fint jag hade det där borta eller försöka förklara men det tänker jag inte göra. Jag vet att jag aldrig kommer att glömma det.


Oscar II:s mandeltårta med smörkräm.


Du behöver:
Mandelbottnar:
150 g sötmandel
2 dl strösocker
5 st äggvitor

Smörkräm:
5 st äggulor
1 dl mjölk eller grädde
1 dl strösocker
175 g smör

Garnering:
50 g mandelspån

Gör så:
Mandelbottnar:
Rita upp cirklar med 24 cm i diameter på bakplåtspapper.
Mal mandeln i en kvarn. Knäck äggen och skilj gulor och vitor.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa till ett blankt och hårt skum, ca 3 minuter. Vänd ner den malda mandeln. Bred ut smeten jämnt, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper. Grädda en i taget i strax under mitten av ugnen i 175 grader i ca 22 minuter. Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på galler.

Smörkräm:
Rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden! När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp. Bred ut hälften av smörkrämen på den understa bottnen och resten ovanpå.

Istället för att göra en rund tårta kan man göra en rektangulär, som dessutom går fortare att göra eftersom den kan gräddas på en plåt. Bred istället ut smeten på ett bakplåtspapper i ca 25 x 35 cm. Grädda ca 25 min. Dela sedan den stora mandelbotten på mitten i två delar som du sedan breder smörkrämen mellan och ovanpå.

Tips! Jag malde mandeln i en mortel istället för en mandelkvarn och det funkade utmärkt!Receptet hittade jag här.


RSS 2.0