Juliga tändsticksaskar.

Idag har jag varit lite kreativ i allt julstök som pågår och dekorerat lite tändsticksaskar :) De två med tomteflickorna får förmodligen åka ner i någon julklapp men den med Columbo gjorde jag mest på skoj så den behåller jag nog i mitt rum ;) Idag har vi städat bort vardagen och tagit fram julen! Pynta, ta fram ljus, myssaker och göra om :) Jag har ansvar för mitt rum och toaletten nere och ni ska få se resultatet sen, dock är vi inte klara utan ska fortsätta imorgon! peace
 
 
 
 

Saffransgula lussekatter.

Lussebaket är alltid kul och jag har gjort samma form de senaste åren, den jag tror kallas för kusen :)
Sista bilden från min Instagram :) där heter jag carolinachansson, följ mig om ni har lust :D

Pepparkaksbak.

Ett riktigt tecken på att julen närmar sig är då jag får ställa mig och baka pepparkakor! Pappa gör sitt underbart goda recept och degen får sedan stå i kylen i ett par dagar och gotta till sig :) (och man kanske smakar lite under tiden också ;)) Sedan kavlar vi ut dem härligt tunna och gräddar ett par minuter tills de blir gyllenbruna!
 
Pappa Kjells pepparkakor
(Kort och koncist recept :))
 1 kkp sirap
1 kkp vatten
3 hg socker
 
Kokas upp och låt kallna.
Slås över 3 hg smör (inte extrasaltat)
Blanda med:
 
16 dl vetemjöl
1 msk nejlikor
1 tsk ingefära
1 msk kanel
1 msk bikarbonat

Första glöggen.

Första glöggen att smaka för i år blev Dufvenkrooks "Hjortronglögg"! Jag hade faktiskt ärligt talat aldrig smakat någon annan smak än vanlig lättvinsglögg förut och kände att det skulle bli jättespännande i år att smaka lite olika sorter :) Så denna var först ut och den smakades både kall med isbitar och varm/ljummen, såklart tillsammans med lite gottegott ;) Serverad kall så drack jag den tillsammans med en rolig film och ett par godisbitar och då smakade den helt okej. Inte jättegod men ganska god iskall! Alkoholen kändes ganska tydlig trots den låga halten och jag tyckte inte direkt att det smakade hjorton... Men runt 3/5 tomteluvor!
 
Varm tyckte jag inte alls den var något att hänga i granen :( smakade ännu sötare än vad den gjorde kall och blev nästan lite sliskig fastän jag drack den med lite pepparkakor med ädelost på. Så varm får den betyget 1.5/5 tomteluvor.

Halloween: Spök-kladdkaka & spindel-bollar

Förutom pumpa-tårtan serverades det även kladdkaka utklädd till spöke och chokladbollar i form av spindlar. Kladdkakan är en vanlig hederlig kladdkaka med flingsalt istället för vanligt salt samt lite hackade daim i, som sedan pudrats med florsocker och spindlarna är vanlig chokladbollsdeg rullade till en mindre boll och en större boll som sedan tryckts ihop och dekorerats med kolasnören föreställande spindelben. :)
 
Tips: Istället för kolasnören kan du använda lakritssnören, vilket är lite "mörkare" och läskigare men jag tog kola med hänsyn till att jag och andra inte gillar lakrits ;)
 

Halloween: Pumpatårta

När vi hade Halloween-partyt hos mig bidrog alla med lite gottigott och mitt bidrag blev tre läskiga fikasorter, varav en var den här pumpatårtan! Definitivt inte den snyggaste pumpatårtan jag gjort med tanke på att jag bjudit mamma och papi på tårta många gånger på Halloween, men den var supergod! Fylld med hallonsylt och nutella, på en hög och luftig, hemmagjord botten med underbar mandelmassa och grädde under :D
 
Pumpatårta
Se recept på tårtbotten här (utelämna kakaon)
Dela tårtbotten i tre delar. Bred nutella över den nedersta botten och lägg på nästa lager.
Bred ut hallonsylten (jag använde hemmakokt) och låt gärna saften rinna ner genom botten.
Lägg på sista lagret och bred över ett lager grädde överst (jag blandade i lite vaniljsocker)
och släta ut. Färga mandelmassa orange (gul + lite röd karamellfärg) och en liten snutt grön.
Kavla mandelmassan tunn mellan två bakplåtspapper med en kavel. Lägg över tårtlocket och skär
bort överflödig mandelmassa (och ät upp :)) och forma sedan en liten stjälk som du sätter fast på
valfritt ställe överst på pumpan. Klipp sedan ut valfritt ansiktsuttryck ut ett bakplåtsppper och sikta kakaon
över. Klart! :)
 
 

RSS 2.0