Inspiration hos morfar.




Pepparkakor i slalombacken.



Jag lovade för ett tag sedan att visa gåvan som jag fick av en släkting, gåvan som var lite "annorlunda" och nu har jag äntligen tagit tummen ur och fotat lite. Själva gåvan är väl inte så annorlunda men burkens motiv hör kanske inte till det vanligaste! Det är alltså en pepperkaksburk med svenska slalomstjärnor på, bl.a. Ingemar Stenmark. Jag tycker den var riktigt söt och kan tänka mig hur fin familjen tyckte den var, då de köpte burken. Förmodligen införskaffades pepparkakorna med tillhörande burk runt den perioden då Stenmark var som bäst och hela Sverige stannade upp för att se då han susade ner för de vita kullarna.


Användbar på olika sätt.



Kissemissen våran har fått en ny favvoryggsäck att mysa i, i och med senaste köp från KappAhl. Väldigt gulligt att titta på, men inte så praktiskt då man har fem minuter på sig att packa ner skolgrejerna i väskan och den liksom är upptagen...


Fullspäckad helg.


I helgen har jag haft fullt upp, precis som det ska vara! I torsdags lyxade jag och några vänner till det med lite vardagsbio och snacks. "Bridesmaids" blev det som sagt och det var skönt att få göra något extra kul en vanlig dag! Fredagen bjöd på trevligheter hos Ida och Oscar, då Oscar fyllde år dagen före. Grattis återigen! Där stannade vi till småtimmarna och då promenerade jag hem med trevligt sällskap. Idag hade jag packat, packat och handlat saker inför fjällresan som påbörjas på måndag och avslutas på fredag! Är lite nervös över hur jag ska få ner allt i ryggsäcken, första försöket var nämligen inte så lyckat men pappa är tydligen packningsexperten enligt mamma, så jag får muta honom att packa med någon kaka eller något!


Mjuka, kaneldoftande äppelrutor.


Du behöver:
250 gram rumsvarmt smör
3,75 dl socker
3 ägg
5 dl fil
6,75 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 krm salt

Fyllning:
3 äpplen i små bitar
1, 5 dl socker + 4 msk kanel

Gör så:
Rör smör och socker fluffigt och tillsätt ett ägg i taget. Rör ner filet. Blanda sedan i bakpulver, salt, vanilj och mjöl till en jämn smet. Lägg hälften i smord ugnsplåt och smeta ut till ett lager. Strö hälften av kanelsockret över smeten och fördela ett lager av de finhackade äpplena. Smeta över resten av smeten och strö över resten av kanelsockret. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Tips! Jag använde 4 dl filmjölk och 1 dl yoghurt eftersom vi inte hade fil hemma och gällande tiden så gräddade jag kakan i endast 35 minuter. Bäst är förmodligen att hålla koll på kakan och sedan provsticka med en tandpetare för att se hur fuktig den är!


Kakan smakade riktigt bra och doftade ljuvligt! En lagom mängd äpple enligt mig, men man kan ju såklart minska eller öka antalet äpplen i kakan beroende på hur förtjust man är i just äpplen.

Receptet hittade jag här.


Broderade blusar och blommiga burkar.


Här ser ni onsdagens fynd från min och mammas cykeltur runt stan: en vit, tunn blus med broderier och smockärmar för en guldtia och en färgglad burk med blommor på för en tjugolapp.


Sensommarens kvällar.



På kvällarna sitter jag på balkongen och läser i kvällssolen, men om det regnar som idag då sitter jag inne och lär jag mig lite franska, medan jag äter äpplen från vår egen trädgård.


Chick-lit, mysterier och mord.


Nu har tre till av de pocketböckerna som jag beställde kommit, och nu väntar jag bara med spänning på den sista! Nu har jag läsning så det räcker och kan ta mig igenom den kalla, blåsiga hösten med ett leende på läpparna (och en bok i knäet) Rätt åt dig, Den svarta dahlian och Nefertiti: Dödsboken.


Kesokaka med kanel.


Du behöver:
500 g avrunnen keso
125 g smör
3 dl strösocker
4 st ägg
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel

1 dl skorpsmulor eller ströbröd

Gör så:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form och täck med skorpsmulorna eller ströbrödet. Blanda ihop alla ingredienser och ställ in kakan längst ner i ugnen i 30-45 minuter. Den ska ej vara rinnig när du tar ut den, lite fast är att föredra.

Tips! Denna kaka går att variera på massor av olika sätt! Kanel kan utbytas mot t.ex. kardemumma eller pepparkakskryddor och keson kan ersättas med grekisk yoghurt eller kesella. Att slänga i några bär i kakan skulle nog inte heller vara så dumt...


Trött på en tisdag.


Bjuder er på en trött bild idag.

Aaah! Sista jobbdagen är avklarad och jag är nu ledig i hela sex dagar innan det är dags för skolstart igen. Helgen är fullbokad och det känns superskönt att man får komma ut lite innan skolan börjar om och man fall in i rutinerna igen! På fredag blir det mest troligt party med några vänner och på lördag fyller kära Lisette 18 år, så då smäller det också! Söndagens fika ska intas hos mina kusinbarn som firar barnakalas och förmodligen ska vi hälsa på mormor och morfar i den svängen också.

Imorgon är det jag och mamma som cyklar in till stan och runt lite för att kika på diverse saker och om jag känner oss rätt så kommer vi att hamna i alla second hand-butiker...


Rostade nötter och witness-protection.


Det här är fynden från loppisen i söndags: en burk för en femma och en film för 15 kronor med snygga Sarah Jessica Parker.


Mat, fika och kissekatter.




Idag har vi ätit tacos och fikat en underbart god kesokaka. Lätt att bara vispa ihop och slänga i ugnen och kan varieras i det oändliga. Slänger in recept sen! Vår fina lilla kisse har också hittat ett nytt favoritställe att sova på, nämligen min nya korgkista! Där passar han perfekt och det är så mysigt att ligga i sängen och lyssna på hans kurr.


Fynden på bild och en resumé.


Två ströare för 20 kr, perfekta till gröten: kanel och socker.

Denna korgkista blev jag så kär i då jag klev innanför butiksdörren. Den kostade 125 kr och står nu finfint i mitt rum!

Boken av det äldre slaget kostade 2.50 kronor.
Och denna köksvåg från Gunda kostade 12.50 så den har jag också ställt i mitt rum. Det blev riktigt fint, jag kan visa sen!

Ojdå! Märkte nyss att mitt inlägg inte hade publicerats! Men men, det är väl inte hela världen för det kan jag ju fixa nu!  I fredags var jag som sagt hos Caro, en klassis, på hennes klassparty för att fira hennes födelsedag. Det må jag säga, att det är underbart att man kan ha så kul med sin klass! Vi tittade på en massa djur (bland annat en påfågel som hette Torleif och en ko som var kinkig och hette Ramona!), badade, fikade, åkte traktor, lekte lekar, åt tacos, spelade teater och hade allmänt trevligt tillsammans. Tack allesammans!

På lördagen blev det en tripp till Pingstkyrkans second hand, eftersom de hade 50% rea på allt i lokalen. Allt! Jag fyndade minsann huvudet av mig och alla fynden ovan fick följa med mig hem.


Idag är det loppisbesök som gäller.

0_dsc_0170 (MMS)

Idag är det loppisbesök som gäller, samt solning ute i det underbara vädret! Har hittat en film och fyndat en burk och även några pallar och en piedistal åt mamma som hon ska slipa och måla om. Nej, nu ska jag kolla mer, vi hörs senare!


Hallon och röda vinbär.

Om ni undrar vart jag har hållit hus, så har ni svaret nedan: Jag har kokat sylt! Eller ja, jag har jobbat och gjort andra saker också!

Jag har upptäckt att röda vinbärssylt är nästan den godaste sylten som finns! Förutom hjortonsylt då.. Du behöver bara 2 liter rensade vinbär, cirka 1 dl vatten och knappt 6 dl socker. Koka bären med vattnet i 10 min, häll i sockret och koka 10 min till. Skumma och klart!

Har även prövat på en ny variant av hallonsylt, nämligen med kokos! Supergott med lite tuggmotstånd och smaken var mycket godkänd! Koka bara upp hallonen till sylt och blanda i kokosen en liten stund innan du tar av kastrullen från plattan. Ungefär 1,5 msk kokos till 1 liter hallon är lagom.


När helgen tagit slut.



Idag har jag påbörjat min sista sommarjobbs-vecka! Den skulle egentligen sluta redan efter 4 dagar, på torsdag men jag blev erbjuden 6 dagar istället, så vi kör på! Trött, trött, trött är jag men jag får ju vila upp mig i en vecka innan skolan börjar, så det kommer nog att flyta på. På fredag då jag är ledig, ska jag lifta med en trevlig tjej och några fina passagerare till en klasskompis som håller ståhej. Det kommer mest troligen att bli super.


Älgfärs, gyllene bär och en massa prat.


Igår bestämde jag och några fina tjejer oss för att belägra grillringen hos vår Johanna och dra upp mysfaktorn på hög nivå! Jag hade det så bra och uppskattar att jag har så underbara vänner, som jag älskar och har så trevligt med  Vi satt i regnet under parasollen och grillade, åt supergod körsbärspaj och pratade om allt ända till klockan tre på natten, då allt ljusnade igen.

Det blev dock ingen lång sömndvala, då jag imorse steg upp klockan åtta för att åka och hälsa på morfar. Men nog var det värt att träffa honom och umgås lite och dessutom gav han oss färskpotatis, en älgstek, lite älgfärs och lite hjorton - skogens guldbär. Mums! Jag fick även en liten annorlunda gåva av en släkting som bor i byn som pappa hälsade på ett tag, kan visa er sen... Men nu blir det Sex & the city framför datan med lite godis! Ha en bra lördagskväll!


Vid middagsbordet.


God och enkel middag: grillade hamburgare med bröd, sallad, tomat och dressing. Och en kanna kylt citronvatten.


Böcker, saft, sylt och godis.


Idag har jag hämtat ut mitt paket från CDON. Äntligen har böckerna kommit! Eller ja, hälften väntar jag fortfarande på.. Men dessa fyra kom i alla fall: "Flickan från tjugotalet", "Den perfekte mannen", "Lyckan, kärleken och meningen med livet" och "Vickis vintagebutik". Jag kan slänga in ett inlägg om mitt tycke och tänkande om dessa böcker när jag har läst dem!

Sedan blev det loppisdags igen! Travbanan annonserade om storloppis vilket var för svårt att motstå. Men loppisen visade sig vara av det mindre laget, vilket inte gjorde så mycket eftersom jag fyndade ändå! Två nya saftflaskor från IKEA för 15 kr styck. Efter travet åkte vi till Klintforsliden och kollade in en loppis hos en söt liten dam och där hittade jag de två glasburkarna (10 kr styck) samt plåtburken nedan.

Den till vänster hittade jag för 20 kronor hos den söta damen och den större tvillingen till höger är ett äldre fynd.


Dagens frukost.


Smoothie gjord av yoghurt, mjölk och drottningsylt samt hårdbröd med leverpastej och kalkon.


En plockares guide till bären.


Tänkte ge del av några tips till er däreute som vågar er ut i skogarna för att fylla era bärhinkar! Vissa tips har jag fått av släktingar, vänner och en del har jag lärt mig den jobbiga vägen!
Här är de i alla fall:

- När man har plockat blåbär ser man oftast ut som en styckmördare om händerna, en vinröd färg som ibland vägrar lossna, även med tvål. Då kan du gnugga händerna med röda vinbär! Ta någon klase med bär, mosa mot händerna och gnugga, gnugga, gnugga. Det funkar faktiskt!

- När man ska plocka bär, blir man oftast lite för entusiastisk och tar med sig en 5-, eller 10-litershink att plocka i, som man sedan bara fyller en del av. Små hinkar är lättare att ta med sig och man kan ta flera stycken istället. Om man dessutom skulle ha lyckan att stöta på en till bärsort än den man tänkt plocka, så kan man lätt ta och fylla en annan hink!

- Om hallonskörden verkar vek och hallonen är små och dåliga första gången du far ut och plockar, trampa då ner en del av riset. Detta främjar tillväxten och nästa gång du besöker samma ställe, några dagar senare så kan det ha vuxit betydligt bättre!

- En del bär är jobbiga att plocka helt enkelt. De bästa hallonen är nästan alltid insnurrade bland brännässlor, buskar och även annat ris och blåbärsplockare får ofta ont i ryggen efter ett tags idogt plockande. Vill du ha fria händer att hålla bort ris med när du plockar hallon, så kan du göra som min morfar: Han hänger nämligen hinken i ett band runt halsen när han plockar bär! Gällande ryggsmärtor så är det alltid en idé att ta med sig en liten ihopfällbar campingpall att sitta på, annars kan man slå sig ner på en upp-och-ner vänd hink!

- Gällande rensning: Hallon, åkerbär och hjorton ska inte sköljas, varken före eller efter rensning eftersom bären oftast är för sköra. Då blir sylten, saften och bären helt enkelt vattniga. Jordgubbar ska sköljas före rensning, annars vattnas de ur, men blåbär ska sköljas efter rensning om man överhuvudtaget vill skölja blåbären. Ett annat tips är att efter du rensat och eventuellt sköljt bären, häll dem i en skål/hink som du täcker med plastfolie och låt den stå i kylen under natten. Då kommer de kryp som du missat under rensningen att krypa uppåt mot plastfolien och du kan lätt ta bort dem.

- Andra bra saker att ha med sig om man ska plocka bär är myggservetter och torgvantar. Myggservetten är liten och lätt att ha med sig i fickan, speciellt användbar då ohyran surrar runt huvudet. Jag själv har alltid med mig torgvantar, speciellt då jag plockar blåbär. Då kan man undvika bett, brännblåsor och liknande på händerna.

Ja, det var alla tips jag kom på just nu! Lämna gärna en kommentar angående egna tips eller synpunkter och så! Lycka till med bärplockningen!


Ett plåtskrin och en liten burk.




När det annonserades om det sista loppistillfället i Stavaträsk, kunde vi inte att motstå att svänga förbi då vi var i närheten. En liten byaloppis, dock ganska mycket saker! Plåtskrinet upptäckte jag inte förrän efter tredje varvet runt borden, eftersom det stod öppet och det låg en massa cigarettetuin i men den lilla burken, som en gång innehållit senapspulver, nappade jag åt mig direkt. Plåtskrinet tänkte jag ha filmisar i eller kanske mammas gamla bokmärken och den lilla burken är perfekt till bikarbonat.


En bra start på dagen.


En underbart god frukost: vaniljyoghurt med blåbärssylt, hallon och lite flingor. Toppen!


Surströmming hos en vänlig själ.




Kladdkaka i långpanna.



Att bjuda på gófika blir så mycket roligare när man serverar i en fin burk som denna! Jag brukar lägga bakplåtspapper utklippt till rätt storlek, i botten på burken. På så vis slipper man kladd längst ned. Burken ovan är en gammal pepparkaksburk från Nyåker och receptet får ni nedan.

Du behöver:
1 tsk salt
8 st ägg
6 dl vetemjöl
2,5 dl kakao
10 dl strösocker
400g smält smör

Gör så:
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker vitt och poröst (fördel med elvisp) och blanda salt, vetemjöl och kakao i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt det smälta smöret, rör smeten slät. Klä en långpanna med papper och häll ner smeten. Grädda kakan nederst i ugnen i ca 35 minuter. Eftersom det är en kladdkaka så ska den inte vara helt genomgräddad utan lite kladdig! Låt svalna och skär upp i rutor. Klart!

Tips! Detta recept räcker till cirka 25-30 bitar beroende på storlek, men man kan även dela kakan i mitten, till två delar och servera som en vanlig kladdkaka, med florsocker pudrat över.


Mera läsning.


Ett besök på Pinstkyrkans second hand ledde till ytterligare saker på veckans fynd-lista. Ett fräscht tyg i snyggt mönster, med olika färgsättning på fram- och baksidan samt några Wahlströms ungdomsböcker fick följa med hem senast. Tyget ligger just nu i min garderob och väntar på mig och jag är väldigt sugen på att sy ett par nya kuddfodral...


Den allra första augusti.

Idag blev det en riktig vilodag för hela slanten! Mestadelen av dagen spenderades ute, antingen i hängmattan eller på solsängen med favorittidningen i högsta hugg. Jag och mor min har även plockat in årets röda vinbärs-skörd som vi ska frysa in i väntan på att de svarta vinbären ska bli mer mogna så vi kan göra vinbärssaft! På kvällskvisten valde mina föräldrar att fara och plocka hallon, men jag promenerade istället upp till skogen och plockade lite blåbär. Närmare en liter fick jag med mig hem och just nu håller pappa på att koka drottningsylt (med hallon och blåbär), vilket är supergott! Imorgon blir det att plocka mer blåbär och på kvällen vankas det surströmming hos en moster på landet. Toppen!


Idag spenderar jag dagen i hängmattan med ...

dsc_0134 (MMS)

Idag spenderar jag dagen i hängmattan med lite retroläsning och en bra bok. Luften känns lite kylig och det märks att hösten närmar sig, men turligt nog är solen framme och värmer!


RSS 2.0